Szent Hildegárd receptje - feljavítva

Bingeni Szent Hildegard

                           Bingeni Szent Hildegard

Bingeni Szent Hildegárd (Hildegard von Bingen; Alzey, Bermersheim, 1098 – 1179. szeptember 17.)
német misztikus, természettudós, apátnő, zeneszerző.

A nyelvészek és az eszperantisták védőszentje, egyrészt azért, mert isteni sugallatra tanult meg
latinul, másrészt mert kifejlesztett egy saját nyelvet (Lingua Ignota, az "ismeretlen nyelv") is.

Költeményein, teológiai témájú könyvein, zeneművein kívül természettudományos és gyógyászati
témájú munkákat is írt.

Nemesi család (Hildebert von Bermersheim) tizedik gyermekeként jött világra 1098-ban. Szülei
felajánlották Istennek, és a korabeli szokásoknak megfelelően nevelését 8 éves korában a bencés
apácákra bíztál.

Első kolostori otthona a Odernheim am Glanban található Disibodenberg-kolostor volt. 1136 után a
nővérek Hildegárdot – tiltakozása ellenére – apátnővé választották (nemcsak alázatból tiltakozott,
hanem gyenge és beteges fizikuma miatt is; betegsége a járásban is akadályozta).

1147 és 1152 között kolostort építtetett a Bingen melletti Rupertsbergen. 1165-ben megszerezte
az elnéptelenedett ebingeni ágostonos kettős kolostort és mindkét alapításnak apátnője lett.

Kolostorát távoli vidékekről keresték fel rászorulók, betegek. Tudták, hogy a kolostornak
gondosan ápolt gyógynövénykertje van, falai között pedig kenetekből, teákból és
gyógycseppekből álló gyógyszertár rejtőzik.

(Forrás: Wikipédia)

Most, pedig nézzük hogy több, mint 850 évvel ezelőtt, mit ajánlott Szent Hildegárd az ízületi
bántalmakban szenvedőknek.

Reumabor – Szent Hildegárd receptje

"Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra, főleg reggeli előtt, de akár minden étkezés előtt tiszta
fodormenta levelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts szünetet, amíg a hatása tart.
(Kb. 4 evőkanál összevágott fodormentalevél, egy liter borban áztatva.)"

Eddig tart a régi recept, de ha rám hallgatsz, kicsit még fel tudod javítani.

Ahogy én javaslom:

1 liter vörösborba tedd a következő összetevőket:

  • 4 evőkanál összevágott fodormentalevél,
  • 5 evőkanál fűzfakéreg,
  • 1 evőkanál szárított zellergyökér,
  • 1/2 evőkanál szegfűszeg,
  • 2 evőkanál rozmaring levél.

Ezt 7-14 napig szobahőmérsékleten (18-25 C) áztasd, majd szűrd le.

 

További jó egészséget!

Üdvözlettel,

Tartalomhoz tartozó címkék: gyógymód ízület népgyógyászat